Connexxion heeft formeel de opdracht gekregen voor het verzorgen van het openbaar vervoer in de regio Haarlem-IJmond. De concessie gaat van start op 3 september 2017 en heeft een looptijd van tien jaar. Het vervoer wordt duurzamer en beter in nieuwe concessie Haarlem-IJmond.

Duurzamer en beter openbaar vervoer Haarlem-IJmond

De provincie Noord-Holland heeft Connexxion formeel de opdracht gegeven voor het verzorgen van het openbaar vervoer in de regio Haarlem-IJmond. De concessie gaat van start op 3 september 2017 en heeft een looptijd van tien jaar. De provincie Noord-Holland draagt hier jaarlijks ca.15 miljoen euro aan bij.

De nieuwe concessie levert een forse kwaliteitsverbetering op. De CO2-uitstoot wordt met 80% verminderd, het aanbod gemeten in dienstregelingsuren wordt vergroot en het hoogwaardig openbaar vervoer neemt toe door de realisatie van twee R-netlijnen tussen IJmuiden en Haarlem/Amsterdam. Tot slot hebben de provincie Noord-Holland en Connexxion afspraken gemaakt over een kwalitatief betere dienstverlening, die moet leiden tot een hogere klanttevredenheid.

Gedeputeerde Elisabeth Post (Mobiliteit): “Hiermee krijgt de regio Haarlem-IJmond een toekomstbestendig, betrouwbaar netwerk en een betere dienstverlening voor de reiziger. Omdat een groot deel van de bussen binnen 3 jaar wordt vervangen door elektrische bussen, worden er forse stappen gezet op het gebied van een duurzame concessie. Daarmee wil de provincie bereiken dat de doelstellingen van deze aanbesteding, zijnde meer en meer tevreden reizigers en een uitvoering van de concessie die het minst belastend is voor milieu en leefomgeving, worden gerealiseerd!”

Eric van Eijndhoven, directeur Connexxion: “We zijn blij dat we in de Provincie Noord-Holland een opdrachtgever én partner vinden die samen met ons grote stappen wil zetten in het verduurzamen van het openbaar vervoer. Connexxion wil het meest duurzame vervoersbedrijf van Nederland zijn. En blijven. Als first mover hebben we dat al in 2005 ingezet, toen we samen met de Provincie Noord-Holland de eerste volledige OV-concessie met CNG-bussen implementeerden. En als first mover bewijzen we dat in de nieuwe concessie Haarlem-IJmond weer opnieuw met de innovaties op het gebied van duurzaamheid.”

De concessie Haarlem-IJmond betreft het openbaar vervoer per bus in de gemeenten Haarlem, Heemstede, Zandvoort, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest. De concessie beslaat de periode september 2017 tot september 2027.