De deelfiets is een nieuwe aanvulling op het openbaar vervoer in Amstelland-Meerlanden. In mei komen op 9 OV-knooppunten in Amstelveen en Aalsmeer deelfietsen in R-net huisstijl te staan die je makkelijk met een app kunt huren. Later zullen op meer plaatsen in de regio Amstelland-Meerlanden deelfietsen bij OV-halten gaan komen. Met een deelfiets kun je het laatste stukje van je reis sneller afleggen.


Om de deelfietsen te kunnen gebruiken zul je eenmalig de Flickbike-app moeten downloaden en een account moeten aanmaken. Dit doe je op de website van Flickbike. Een borg is niet nodig; het huurtarief van €1,- per halfuur wordt automatisch van de opgegeven bankrekening geïncasseerd.
In de app kun je zien waar de fietsen staan en of ze beschikbaar zijn; je kunt ze een kwartier van tevoren kosteloos reserveren.

De exploitant van de deelfietsen, Flickbike, zorgt ervoor dat de fietsen in orde blijven en zet ze elke ochtend weer terug op de OV-knooppunten, zodat de kans dat je misgrijpt klein is.

Op korte termijn zal de deelfiets ook in de Tranzer-app worden opgenomen.Het wat, waar, wanneer en waarom van de deelfiets?

Wat is een deelfiets?

Een deelfiets is een huurfiets die je voor een beperkt tarief ook voor enkel ritje kunt huren en niet per sé op dezelfde plek hoeft in te leveren. Deelfietsen hebben een slim slot dat je met een app of code kunt ontgrendelen waarna je er op kunt fietsen.

Waarom start Connexxion met deelfietsen?

Connexxion ziet deelfietsen als een goede oplossing voor het laatste stukje van de OV-reis, met name wanneer de eindbestemming net buiten loopafstand van een R-nethalte ligt.

Wat houdt de pilot R-net deelfiets in?

Gedurende twee jaar wordt in Amstelveen onderzocht in hoeverre de deelfiets een goede aanvulling op R-net biedt voor het laatste stukje van de OV-reis. Er komen ongeveer 90 herkenbare fietsen op 9 OV-knooppunten in Amstelveen en Aalsmeer te staan.

Waarom start Connexxion in Amstelveen en Aalsmeer met de deelfiets?

In Amstelveen gaan veel wegen op de schop; de bereikbaarheid staat onder druk en een goed OV-alternatief is meer dan ooit gewenst. R-net krijgt op deze manier nog meer kwaliteit.

Wanneer staan de fietsen op straat?

De fietsen zullen vanaf begin mei 2018 beschikbaar zijn op de locaties.

Hoe werkt het huren van een deelfiets?

Eenmalig de Flickbike-app downloaden, aanmelden en betaalmethode koppelen. Dan in de app fiets zoeken, desgewenst reserveren, fietsslot openen met de app en fietsen maar!

Voor welke telefoons is de app beschikbaar?

De Flickbike-app kan worden gedownload op alle Android en IOS- smartphones.

Waarom biedt Connexxion niet gewoon de OV-fiets aan?

OV-fiets is van NS en is nagenoeg uitsluitend verkrijgbaar op NS-stations. OV-fiets vergt grote investeringen in de uitgifte (kluizen, stallingen), terwijl de R-net deelfiets laagdrempeliger is. Bovendien kan de R-net deelfiets ook voor kortere tijd worden gehuurd en hoeft niet op zelfde plek te worden ingeleverd.

Waarom zijn er alleen deelfietsen in Amstelveen en Aalsmeer?

 Connexxion is ook in gesprek met de gemeenten Haarlemmermeer, Uithoorn en Zaanstad en verwacht binnen korte tijd in steeds meer gemeenten deelfietsen te mogen aanbieden.

Connexxion werkt in Amstelveen en Aalsmeer met Flickbike samen. Waarom met dit bedrijf en niet met anderen?

Flickbike onderscheidt zich door een pragmatische en lokale aanpak, heeft de nodige ervaring opgedaan met het laagdrempelig aanbieden van deelfietsen en heeft oog voor de reiziger. De fietsen zijn voor deze pilot vernieuwd en aangepast aan de wensen van de reizigers (o.a. het verzet en type remmen, herkenbare stijl).
In andere regio’s gaat Connexxion waarschijnlijk ook met andere aanbieders in zee.

In Amsterdam leidde de deelfiets tot veel ophef; waarom wordt het wel een succes in Amstelveen en Aalsmeer?

In de concessie Amstelland-Meerlanden wordt de deelfiets ingezet in combinatie met de OV-reis. De uitgiftelocaties zijn goed afgestemd met de wegbeheerder en duidelijk herkenbaar. Flickbike zorgt ervoor dat het netjes blijft in en om de parkeervakken voor deelfietsen. Zo lang het deelfietsenbeleid in Amsterdam nog niet van kracht is, kunnen gebruikers een fiets niet in Amsterdam afmelden en blijven ze huurder.

Een deelfiets rit boeken

Op welke locaties staan de deelfietsen?

De deelfietsen komen te staan op de volgende locaties:
  • Amstelveen busstation
  • OV-knooppunt Kronenburg
  • OV-knooppunt Oranjebaan
  • OV-knooppunt Ouderkerkerlaan
  • Metrohalte Sportlaan
  • OV-knooppunt Poortwachter
  • OV-knooppunt Sacharovlaan
  • Raadhuis Amstelveen
  • Aalsmeer OV-knooppunt Hortensiaplein

Hoe weet ik waar deelfietsen staan?

In de app kun je zien waar de deelfietsen staan. Later zal ook in de schermen in de bus worden getoond bij welke halte deelfietsen staan.

Hoe herken ik de deelfiets?

De deelfietsen in Amstelveen en Aalsmeer zijn duidelijk herkenbaar in R-net-huisstijl. Ook staan ze bij de OV-knooppunten geparkeerd in vakken die aangeduid zijn met een wit-groen deelfiets-parkeervak bordje.

Kan ik een deelfiets van tevoren reserveren?

De deelfiets kun je een kwartier van te voren kosteloos reserveren.

Kan ik een deelfiets telefonisch of via een website boeken?

Nee, een deelfiets kan alleen via de app van de aanbieder (Flickbike) worden geboekt, binnenkort ook via de Tranzer-app.

Prijs en betalen

Wat kost het huren van een fiets?

Het huren van een R-net deelfiets kost 1,- per halfuur (of gedeelte daarvan).

Hoe vindt betaling plaats?

Bij het aanmaken van een profiel wordt een betaalmethode gekozen; dit kan zijn een creditcard (Visa of Mastercard) of machtiging voor automatische incasso.

Kan ik met OV-chipkaart betalen?

 Nee, binnenkort wel via Tranzer.

Moet ik een borg betalen?

Nee, bij het aanmaken van een profiel wordt een betaalmethode gekozen (creditcard of automatische incasso); als dit gedaan is kan een fiets worden geopend zonder borg.

Krijg ik, net als in het OV, leeftijdskorting bij het huren van een fiets?

Nee, de exploitatie van de deelfiets staat feitelijk los van het OV, wel kan de exploitant Flickbike kortingcodes aanbieden of abonnementen via bedrijven.

Kan ik de fiets ook voor een hele dag huren?

Dit kan wel, maar de prijs blijft €1,- per halfuur. Later volgt er een optie voor een voordelig dagtarief en maandtarief.

Kost het extra geld als ik binnen 30 minuten de fiets open en dicht maak?

Als je de transactie niet afsluit (de app vraagt hiernaar als je het slot dichtdoet), loopt de tijd gewoon door en kost het niet opnieuw €1,-

Tijdens en na de rit

Hoe vind ik mijn fiets?

Als de app geopend wordt zie je waar de fietsen staan. Daarnaast zijn de fietsen duidelijk herkenbaar aan de R-net elementen.

Hoe groot is de kans dat ik een fiets vind op de fietspunten?

We streven naar betrouwbaarheid en een gegarandeerd aanbod; als blijkt dat er te vaak wordt misgegrepen, zullen er fietsen worden bijgeplaatst.

Moet ik mijn fiets naar dezelfde plek terugbrengen?

Nee, je kan de fiets bij alle fietspunten achterlaten, en ook daarbuiten in de zones die zijn gemarkeerd in het kaartje in de app.

Mag ik mijn fiets overal parkeren?

Bij de fietspunten alleen in de aangewezen vakken, daarbuiten in de aangegeven zones (zie de app). Houd je altijd de fietsparkeerregels van de gemeente.

Kan ik een fiets afsluiten zonder dat iemand anders hem meeneemt?

Ja, maar de huurperiode loopt dan gewoon door.

Ik zie een fiets in de app, maar op straat kan ik hem niet vinden?

Dit kan wel eens voor komen vanwege een afwijking in de GPS signaal van de fiets. Meestal staat de fiets in een straat van 1 meter- 20 meter van de aangegeven locatie op de kaart. Is de fiets niet te vinden? Stuur een email naar info@flickbike.nl

Ik reis samen met een collega/vriend/kennis. Kan ik meerdere fietsen pakken met 1 account?

Nee, dit is niet mogelijk. Iedere account kan 1 fiets tegelijk ontsluiten.

Wat doe ik als ik problemen heb met het slot, een lekke band krijg, schade heb of een andere storing?

Flickbike benaderen via email, telefoon of whatsapp.

Wat doe ik als ik een kapotte R-net deelfiets zie staan?

Flickbike benaderen via email, telefoon of whatsapp.

Wat moet ik doen als een R-net deelfiets in de weg staat?

Dat is niet de bedoeling; maak een foto, stuur deze naar info@flickbike.nl en de fiets wordt binnen 24 uur weggehaald.

Mag ik mijn R-net deelfiets in Amsterdam gebruiken?

Ja, dat mag, maar je kunt de huurperiode op Amsterdams grondgebied niet beëindigen. Ook kun je er geen “vrije“ R-net deelfiets pakken.

Waarom kan ik de fiets niet overal uitchecken?

We willen zorgen dat de fietsen steeds op plekken komen waar ze opnieuw kunnen worden gebruikt en willen voorkomen dat ze op plekken komen waar ze overlast verzorgen.

Wat moet ik doen ik als ik een R-net deelfiets heb gereserveerd, maar deze is niet aanwezig?

Het zou kunnen dat de fiets niet op de precieze locatie (uit de app) staat; kijk dan eerst even in een ruime straal om je heen . Is de fiets écht weg; neem dan contact op met Flickbike via email, telefoon of whatsapp.

Tips, klachten en complimenten

Kan ik een verzoek doen voor extra uitgiftepunten en zo ja waar?

Tijdens de pilot zal voortdurend gebruik worden gemonitord, aanvragen bij Connexxion zullen hierin ook worden meegewogen.

Waar kan ik met mijn tips, klachten en complimenten over de fiets terecht?

Alles met betrekking tot de fiets (kwaliteit, onderhoud, betaling etc. etc) is een zaak van Flickbike; richt je dan tot: info@flickbike.nl

Waar kan ik met mijn tips, klachten en complimenten over de pilot terecht?

Alles met betrekking tot de pilot, de OV-locaties waar de R-net deelfietsen staan, de afspraken die zijn gemaakt tussen de partijen etc, etc, is een zaak van Connexxion.

Data en privacy

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

De Privacy Statement van Flickbike is van kracht, te vinden op de website van Flickbike. Uitsluitend geanonimiseerd zal worden bekeken waar en hoe de fietsen worden gebruikt.
Persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt voor facturering van het gebruik van de deelfiets. Flickbike verkoopt geen data aan derden en gebruikt ook geen data ten behoeve van advertenties.

Is mijn privacy net zo gewaarborgd als bij de OV-chipkaart?

Connexxion en Flick houden zich aan de Nederlandse privacy-wetgeving. Alle data wordt binnen de EU opgeslagen, en er wordt voldaan aan de (strenge) EU privacy regels.

Over de deelfiets pilot in Amstelveen en Aalsmeer

Waarom doen Connexxion, Amstelveen en Flickbike eigenlijk een pilot met deelfietsen?

De combinatie fiets en OV is een goed alternatief voor de auto en die fiets ontbreekt vaak voor het laatste stukje van de OV-reis.

Wat vindt de gemeente Amstelveen eigenlijk van de pilot?

Amstelveen krijgt door allerlei wegwerkzaamheden straks te maken met bereikbaarheidsproblemen en daar kan de combinatie fiets en OV een oplossing voor bieden. Bovendien leent Amstelveen, de grootste stad van Nederland zonder NS-station en dus ook zonder OV-fiets zich uitstekend voor de combinatie R-net en deelfiets.

Waarom wordt er niet aangesloten bij deelfietsenbeleid in Amsterdam?

Amsterdam heeft heel andere uitdagingen; veel meer toeristen en grotere druk op de openbare ruimte. Daarnaast werkt de deelfiets in de regio met name voor de last mile, terwijl in Amsterdam het openbaar vervoer fijnmaziger is.

Waarom gaat de proef met deelfietsen in Amstelveen lukken, terwijl het in Amsterdam mislukte?

Voor de pilot is Amstelveen is veel geleerd van de problemen in Amsterdam; het is veel kleinschaliger, sterk gericht op OV en fiets en de plekken waar fietsen mogen staan zijn gereguleerd. Daarnaast zijn goede afspraken gemaakt met Flickbike, die de fietsen ook speciaal voor de pilot om meerdere punten heeft verbeterd.

Hoe wordt voorkomen dat deelfietsen overlast gaan bezorgen in de openbare ruimte?

Er zijn speciale parkeervakken voor deelfietsen bij de 9 OV-haltes. Verder kan in de app worden gezien waar de fiets wél en niet kan worden in-of uitgecheckt. Tot slot zorgt Flickbike op haar dagelijkse ronde ervoor dat het netjes blijft.

Waarom werkt Connexxion samen met Flickbike?

Connexxion werkt graag met meerdere partijen samen, mits deze zich richten op het gemak voor OV reizigers. Flickbike onderscheidt zich door een pragmatische en lokale aanpak, laagdrempelige toegang (geen borg, achteraf betalen) en een van de initiatiefnemers voor een interoperabele app (met een account toegang tot meerdere deelfietsaanbieders; eerste stap daartoe is de Tranzer-app).

Waarom biedt Connexxion niet gewoon de OV-fiets aan?

OV-fiets is van NS en is nagenoeg uitsluitend verkrijgbaar op NS-stations. Daarnaast vergt OV-fiets grote investeringen in de uitgifte (kluizen, stallingen), terwijl R-netfiets laagdrempeliger is. Bovendien kan R-netfiets ook voor kortere tijd worden gehuurd en hoeft niet op zelfde plek te worden ingeleverd.

Waarom is gekozen voor deze negen locaties?

Vanuit verwachting gebruik voor last-mile: de (zakelijke) bestemmingen liggen net buiten loopafstand van deze OV-knooppunten. Op termijn worden OV-knooppunten toegevoegd en bij gebleken succes fietsen bijgeplaatst.

Waarom wordt er niet met meerdere partijen samengewerkt?

In andere regio’s is Connexxion ook met andere aanbieders in gesprek.

Zijn andere aanbieders van deelfietsen ook welkom in Amstelveen?

 Ja, mits die zich ook aan de regels houden en vooraf ook goede en duidelijk afspraken maken met de Gemeente Amstelveen.

Heb je een suggestie, idee, vraag of klacht?

Mail dan naar onze Klantenservice!