AML flex voor Rijsenhout, Abbenes, Buitenkaag en Nes a/d Amstel


AML Flex is een nieuw duurzaam en flexibel OV systeem. Het vervangt de grote bus die niet frequent rijdt. AML Flex is vraag gestuurd en rijdt alleen wanneer reizigers dit willen.

'AML' is de afkorting van Amstelland Meerlanden, het concessiegebied waar Connexxion het Openbaar Vervoer verzorgt in opdracht van de vervoerregio Amsterdam.

Wat verandert er?

Buslijn 163 van Rijsenhout naar Hoofddorp Station wordt vervangen door AML Flex; een auto of 8 persoonsbusje dat reizigers op afroep ophaalt bij de gewenste bushalte. Het AML Flex systeem houdt in dat reizigers 7 dagen (tot 21:00uur) per week vervoer kunnen bestellen. Reserveren kan tot 30 minuten voor vertrek via telefoon of de App. De gemiddelde wachttijd bedraagt dan 15 minuten. Het vervoer wordt duurzaam uitgevoerd met elektrische auto’s. Alle haltes van lijn 163 die nu gebruikt worden in Rijsenhout en Hoofddorp Station blijven voor dit systeem ook in gebruik. Naast bestemming Hoofddorp Station kan vanuit Rijsenhout ook gereisd worden naar Schiphol-Rijk, Beechavenue. Eenzelfde systeem werkt straks ook voor Buitenkaag en Abbenes. Hier bedient AML Flex alle haltes van de huidige lijn 164 in en tussen de dorpen en Nieuw-Vennep Station en Getsewoud P&R. In Nes a/d Amstel wordt lijn 149 vervangen door AML Flex. Vanuit Nes reist u naar het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen en/of Amstelveen Busstation; aan de zuidkant kan gereisd worden via industriegebied in Uithoorn Noord naar Busstation Uithoorn.

Hoe werkt het?

Je kunt gewoon bellen. Je vraagt om opgehaald te worden op een bepaalde datum en tijdstip. Je geeft aan bij welke bushalte je zult staan op dat tijdstip. Je loopt (of fietst) naar de bushalte en AML Flex (een ZE / Zero Emission voertuig) komt aanrijden. 


Je stapt in en checkt in met je OV-chipkaart. Je betaalt het normale OV tarief. Als je een abonnement hebt, reist met studenten OV of je bent 65 plusser met een persoonlijke OV-chipkaart, dan zijn deze producten gewoon geldig. Dit geldt ook voor landelijke kortingsproducten. Als je aankomt op het knooppunt, check je ook weer uit. Dat is belangrijk, want bij een overstap betaal je dan ook het opstaptarief van € 0,89 niet.

Reserveren & betalen

Als je de App op je telefoon hebt, kun je AML Flex eenvoudig bestellen en vooraf betalen via Ideal of creditcard als je dat wilt. Dit kan door eenmalig een account aan te maken. Bij je bestelling wordt het bedrag dan automatisch afgeschreven. Deze betaling is zichtbaar op het scherm van je Smartphone. Ook kun je via de App feedback geven over je reis en je hebt automatisch een overzicht van al je ritten. Naast betalen met de OV-chipkaart kun je ook pinnen. Heb je een account en al betaald, toon je dit aan de chauffeur en ga je lekker zitten. Een ander voordeel van de App is dat je op de App precies kunt zien hoe laat AML Flex bij je halte is. Dus nooit meer onnodig wachten!

Je kunt meerdere ritten vooraf reserveren. (bijvoorbeeld maandag, dinsdag, woensdag om 9:00uur ophalen). Dat geldt uiteraard ook voor je terugritten van het knooppunt. Je rijdt niet altijd alleen mee. Er kunnen ook andere reizigers zijn. Echter, het gaat nooit ten koste van de reistijd. We proberen zo veel mogelijk ritten en reizigers samen te voegen. De maximale tijd die de bus er nu over doet garanderen wij, maar sneller is vaak mogelijk. Als gereserveerde ritten betaald zijn, kunt je geen geld terug krijgen als je de rit toch niet maakt. Als je reserveert, kun je kiezen om niet vooraf te betalen. Je betaalt dan in het voertuig met de OV-chipkaart.

Voordelen

Een bus rijdt in deze gebieden vaak maar één keer per uur. AML Flex kan ieder kwartier rijden. Er is dus veel meer keuzevrijheid om het reismoment te kiezen. Daarnaast heb je een gegarandeerde zitplaats; je hebt gereserveerd en in bepaalde gevallen ook al betaald. De route is identiek aan de bus, maar AML Flex hoeft niet meer te stoppen bij elke halte en is daarom veel sneller op het knooppunt. Geef je vooraf aan dat je met een rolstoel of kinderwagen reist, dan komt er een busje met rolstoelplank. Zo kan iedereen mee. Bij plotseling slecht weer kun je alsnog razendsnel AML Flex bestellen tot een kwartier voor vertrek. De AML Flex dienst lijkt op een taxi, maar rekent OV tarief af.

Samengevat:
  • Eenvoudig boeken via App of telefoon
  • Meer vertrekmomenten per uur tot 21:00uur
  • Gewoon betalen met je OV chipkaart kan nog steeds. Tarief is gelijk aan het overige OV
  • Milieuvriendelijk, vervoer op maat (zitplaatsgarantie), geen grote lege bussen meer
  • Je kunt precies zien hoe laat het voertuig er is, dus geen wachttijden meer bij de halte
  • Sociaal veilig, je rijdt met je ‘privé-chauffeur’